skip to Main Content

Inhoud lespakket Bee Media Wise

Het lespakket van Bee Media Wise over mediawijsheid en digitale geletterdheid bestaat uit tien lessen voor de bovenbouw (groep 7 en 8) van de basisschool. Iedere les heeft een eigen thema. De inhoud van de lessen is gebaseerd op de Inhoudslijnen Digitale geletterdheid van SLO en heeft raakvlakken met de kerndoelen Primair Onderwijs. Klik op deze link om de pdf te downloaden waarin per les is weergegeven welke kerndoelen en onderdelen uit de inhoudslijnen terugkomen.

Naast de link met de Inhoudslijnen Digitale geletterdheid is bewust gekeken naar een cultuursensitieve aanpak, waarbij inclusiviteit en herkenbaarheid voor iedereen vooropstaat.

Daarnaast wordt in de lessen een accent gelegd op de Islamitische identiteit door voorbeelden uit de Islamitische cultuur te geven, herkenbare afbeeldingen te gebruiken, etc. Dit zorgt speciaal voor leerlingen van Islamitische basisscholen voor herkenning. Dit laatste is heel belangrijk, omdat leerlingen gemakkelijker leren als de leerstof aansluit op de eigen belevingswereld. Bovendien wordt hierdoor ook het zelfbewustzijn en de culturele trots van de leerling versterkt.

Iedere les is als volgt opgebouwd:

Een introductie van de les in de klas waarbij diverse werkvormen worden toegepast, zoals klassengesprek, een quiz, bespreken van stellingen, een video of animatie bekijken en bespreken, etc.
Een online les waarin leerlingen zelfstandig en interactief aan de slag gaan met het thema. De leerlingen worden aan de hand genomen door de karakters Elif, Ali, Noor en Latif. Zij begeleiden de leerling door de e-learning door korte theorie, vragen, animaties, leuke weetjes, etc. te delen. Iedere online les eindigt met een animatie waarin de moraal van de les wordt gedeeld gevolgd door een samenvatting van de opgedane kennis in de les en het toetsen van begrippenkennis.
Een opdracht op een werkblad waarmee leerlingen zelfstandig of in een klein groepje praktisch aan de slag gaan met de verwerking van het geleerde in de klas en de online les. Voorbeelden van opdrachten zijn het maken van een eigen podcast of het bewerken van afbeeldingen en nadenken over de effecten daarvan.
Een klassikale afsluiting waarbij wordt teruggekomen op de online les en de opdracht van het werkblad. Ook hier staan speelse en interactieve werkvormen centraal.

De duur per les wisselt en is ook afhankelijk van hoe uitgebreid de docent de tijd neemt voor de introductie, de opdracht op het werkblad en de klassikale afsluiting. Per les is gemiddeld minimaal het volgende nodig:

Introductie: 15 minuten
Online les: 10-20 minuten per leerling
Werkblad: 20-30 minuten per leerling/groepje
(met een uitloop indien de docent groepjes bij een bepaald thema uitgebreider laat filmen en monteren bijvoorbeeld).
Afsluiting in de klas: 15 minuten

De volgende lessen zijn ontwikkeld:

1

Online identiteit en privacy:

Ik ga online!

2

Online veiligheid:

Ik ga beschermd online!

3

Betrouwbaar nieuws versus nepnieuws:

Ik gebruik betrouwbaar nieuws!

4

Betrouwbare informatie zoeken:

Ik vind betrouwbare informatie!

5

Bewust zijn van gedragsbeïnvloeding:

Ik ben me bewust van beïnvloeding!

6

Online omgangsvormen:

Ik gedraag me online netjes en respectvol!

7

Online schadelijk gedrag, zoals shaming en sexting:

Ik doe niet mee aan online schadelijk gedrag!

8

Beeldmanipulatie:

Ik weet hoe beeld en geluid kunnen worden gemanipuleerd!

9

Computational thinking:

Ik weet hoe een computer denkt!

10

Ouderles:

Ik weet wat mijn kind leert over digitale geletterdheid!

Bekijk hier de explainer van Bee media wise lesmethode

screenshots uit de modules

Klik hier voor een uitgebreide methodebeschrijving.

Bent u nieuwsgierig geworden, of heeft u vragen?

Back To Top